Skuleberget

Naturum ligger tryggt med väggen mot det mäktiga skulebergets fot. Bergets kända profil som tornar upp sig kan knappast missas av dem som kommer körande längs E4-an. Skuleberget är en av de platser i världsarvet Höga Kusten som är väl värt ett besök. Världsrekordet i landhöjning, 286 m, är uppmätt vid Skulebergets topp.

Berget runt

Från naturum utgår en vandringsled som tar dig till toppen av Skuleberget. Stigen går upp till toppen via Kungsgrottan eller Rövargrottan, eftersom den enligt sägnen användes av rövare. Stigen är brant och får upp flåset även hos den vane vandraren, så det är bra att ha med vattenflaska. När du kommit upp till toppen förstår du att det var mödan värt, utsikten ger prov på Höga Kustens bergiga terräng och skärgård. Efter att ha tagit den branta stigen upp kan det vara skönt att ta den lite längre, men inte lika branta stigen ned. Räkna med att det tar ca 45 minuter - 1 timme att gå upp till toppen. På toppen finns en rundslinga med vindskydd. Det går även att gå ned på andra sidan berget. Leden upp runt berget är ca 3,5 km lång.

Vid naturum, nedanför berget, går en kortare vandringsled som är tillgänglighetsanpassad så att barnvagnar och rullstolsburna kan ta sig fram. Det finns även en Rövarstig, med tipsrunda, för den som inte vill gå upp på berget. Höga Kustenleden passerar alldeles vid naturum och tar dig till Skuleskogens nationalpark.

Naturreservat

Skuleberget är sedan 1969 naturreservat, i syfte att bevara en mäktig landskapsbild och ett område med stort vetenskapligt värde. Skuleberget är ett så kallat sydväxtberg, vilket innebär att bergväggen värms upp av solen och därmed skapar ett varmare, gynnsamt lokalklimatet vid berget. Arter som annars hör hemma längre söderut, kan på så vis hitta en plats att växa på vid bergets fot, till exempel lönn och hassel. Berget är även ett så kallat kalottberg, som stack upp som en liten ö över ishavet då inlandsisen lämnade området för 10 500 år sedan. På Skulebergets topp har världens högsta kustlinje, 286 m över den nuvarande havsytan, uppmätts.

Läs mer om Skulebergets naturreservatet på länsstyrelsens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Äventyrsberg

Skuleberget lockar många äventyrare. Här finns Europas största Via Ferrata-anläggning med flera leder av olika svårighetsgrader, som drivs av Via Ferratalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Till toppen kommer du även med linbanan både sommar- och vintertid, då slalombacken är öppen. Linbanan upp till toppen och toppstugans servering är öppna under högsäsong sommar och vinter. I början av juli varje år firas Skulefestivalen, vid friluftsscenen som ligger på gångavstånd från naturum.

Många andra företag som erbjuder mat, boende och aktiviteter verkar i närområdet. Läs mer på Destination Skulebergetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.   

Via Ferrata-klättring på Skuleberget. Foto: Via Ferrata

Via Ferrata-klättring på Skuleberget. Foto: Via Ferrata